Централната банка на Турция тази сутрин обяви, че ще започне политика за укрепване на турската лира, която се срина срещу основните световни валути през последните седмици. От финансовата институция съобщиха, че са готови да предприемат операции на свободния пазар в подкрепа на местната валута, ако е необходимо.

 

След публикуването на съобщението лирата рязко поскъпна срещу долара , скачайки от 1.9035 до 1.8883 USD/TRY. Вчера турската валута достигна едногодишно дъно от 1.9090 USD/TRY.

 

Причината за силното поевтиняване на лирата в предходните дни са протестите срещу управлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган, който е обвиняван в авторитаризъм и потъпкване на демокрацията и светската държава.

 

Днес турската полиция зае позиции обратно на площад Таксим в центъра на Истанбул, 10 дни след като отстъпи пред протестиращите.

 

Стотици полицаи, носещи противогази, използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да изгонят хората от площада, съобщава Financial Times.

 

Сблъсъците между органите на реда и малки групи демонстранти, въоръжени с коктейли Молотов, продължиха около 2 часа.


От полицията заявиха, че ще позволят на лагера на протестиращите да остане в парка Гези, откъдето тръгнаха демонстрациите.

 

Реджеп Тайип Ердоган каза, че ще се срещне с протестиращите в сряда. По-рано той ги нарече мародери и вандали.

 

Вчера президентът Абдула Гюл подписа закон за налагане на нови ограничения върху употребата на алкохол, с който се забранява рекламата на спиртни напитки по телевизията.

 

Статистическата служба в Турция обяви, че брутният вътрешен продукт за първото тримесечие е нараснал 3 на сто спрямо предходната година, изпреварвайки очакванията. Според друг доклад дефицитът по текущата сметка за април възлиза на повече от 8 милиарда долара.

 

От централната банка съобщиха, че ще затегнат паричната политика, главно чрез намаляване а кредитирането, за да се преодолее "прекомерната нестабилност" през последния месец.