За създаване на Министерство на туризма апелираха представителите на най-влиятелните сдружения, членове на Националния съвет по туризъм, работещи за развитието на сектора у нас. Те са изложили това свое искане в писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщи Дарик.

От бранша настояват за министър на туризма да бъде номиниран човек, необвързан с корпоративни интереси, образован и енергичен, разумен и диалогичен. 

Изискване на бранша е заемащият поста да има визия и решителност за провеждане на политика за категорично разграничаване с политиката на управление на туризма през последните 15 месеца, за налагане на България като целогодишна туристическа дестинация, работейки в тясна връзка с браншовите организации; за превръщане на родните курорти в желани и предпочитани от българските туристи.

За заместник-министри да бъдат издигнати професионално подготвени и компетентни експерти с конкретен опит в туристическата индустрия, разграничаващи се от практиката на управление на туризма през последните 15 месеца и подкрепени от браншовите организации, регистрирани в Националния туристически регистър.

Категорично не бихме подкрепили в бъдещето ръководство на туристическата администрация заместник-министри от кабинета "Орешарски" и кабинета "Близнашки", заявяват от туристическия бранш.