Турската централна банка съобщи, че ще проведе извънредна среща утре заради продължаващия срив на стойността на турската лира спрямо долара и еврото.

"Комисията по паричната политика ще бъде свикана на 28 януари за оценка на актуалното развитие и предприемането на предпазни мерки, необходими за ценовата валута", се казва в съобщението на банката.

Банката миналата седмица се намеси на пазара с част от валутните резерви на страната, за да спре поевтиняването на местната валута, но без успех. В същото време финансовата институция не може да вдигне лихвените нива в подкрепа на лирата, защото така ще увеличи дупката в платежния баланс на Турция.

Миналата седмица централната банка изля най-малко 2 милиарда долара в пазара в неуспешен опит за подкрепа на стойността на лирата. А валутните резерви на страната са опасно намалели, до малко над 30 млрд. долара, което е под 4% от БВП на Турция.

Турската валута поевтинява от май миналата година, когато Бен Бернанке заяви,че планира да затегне паричната политика на централната банка на САЩ. Но спадът се превърна в срив през последните месеци след ескалацията корупционния скандал, разтърсил правителството, което беше изцяло обновено от премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Днес лирата поскъпва с 0.92%, до 2.3124 USD/TRY в очакване на действията ан централната банка, но преди съобщението от финансовата институция се срина до рекордно дъно от 2.3888 USD/TRY.