Падането на турската лира продължава. В страната практически се води гражданска война след като временното правителството на премиера Ахмет Давутоглу, контролирано реално от президента Реджеп Таип Ердоган, реши да накаже кюрдите, за това, че му отнеха пълната победа на парламентарните изборите през юни.

В същото време Турция вече се готви за предсрочни избори, тъй като никоя от опозиционните сили не се съгласи да се включи в коалиция с досегашните управляващи. Партията на справедливостта и развитието има една основна цел, да получи мнозинство от две трети от депутатите в парламента, за да превърне Турция в президентска република.

Политическият хаос даде повод на пазарите да атакуват лирата, която поевтинява с 0.78%, до 2.8558 USD/TRY. Днес турската валута достигна рекордно дъно от 2.8613 USD/TRY. За последните 12 месеца лирата загуби над 30% от стойността си срещу долара.

След като двете най-големи партии в страната не успяха да се споразумеят миналия четвъртък за създаване на коалиционно управление, турските пари са в състояние на свободно падане. При това, независимо от развитието на ситуацията в Турция, най-голямата опасност за лирата идва от САЩ, където Фед се подготвя за първото увеличение на лихвените си нива от 9 години насам.