Икономиката на Китай се е запътила към „твърдо приземяване“ и то ще се случи точно през тази година – твърди Гари Шилинг, известният икономист и статистик, който точно предсказа началото на рецесията в САЩ през декември 2007 г. и е автор на методологията, с която се измерват цените на имотите в американските градове.

Според експерта, причина за задаващите се китайски затруднения е слабото търсене на експортни стоки в света. Гари Шилинг е казал пред Bloomberg, че Китай „рязко е натиснал спирачките“ и за азиатската икономика ще е трудно да се приспособи, тъй като досега твърде много е разитала на експорта.

Вчера официален правителствен доклад на Пекин показа, че макар производството през януари да се е повишило /до 50.5 пункта от 50.3 пункта през декември/, експортните поръчки са намалели. Неубедителното представяне на Шанхайския борсов индекс също говори, че втората по размер икономика в света тепърва ще се влошава.

Правителството не иска да прибягва до охлабване на монетарната политика в подобен момент, тъй като се опасява от скок на инфлацията и от космическите цени на имотите.

Пред последните 10 години средният годишен прираст на китайската икономика е 10.4% - път пъти по-бързо от темпа на нарастване на икономиката на САЩ. Значителна част от растежа се дължи на правителствените инвестиции в пътища и мостове; още по-голяма на износа, като китайските производители продаваха на света всичко – от играчки до чорапи.

Според Шилинг, за китайските условия твърдото приземяване означава икономически растеж под 6%. След като БВП на Китай се покачи с 9.2% през 2011 г., според анализаторите на Bloomberg тя ще се увеличи с нови 8.5% през 2012 г.

Американската финансова медия намира контрапункт на твърденията на Шилер в коментар на Дейвид Рубенщайн, директор на известния инвестиционен фонд  Carlyle. Според инвеститора „Китай е най-доброто място на света за инвестиране“. БВП на страната ще расте с между 8 и 10% годишно в следващите 10 години.

Рубенщайн е на мнение, че страната ще се справи със свиването на износа с помощта на нарастващото вътрешно потребление и с инвестиции в нови индустрии. Политиците начело на Китай вече работят за трансформация на икономиката към консумация, с което смятат да намалят зависимостта си от износа.

Също така, Пекин прилага политики, насърчаващи предприемачеството, което отново е добро за икономическия растеж. А според друг инвестиционен експерт, Китай лесно може да помогне на икономиката, като насърчи инвестициите в нови индустрии, например в зелена енергетика. Като цяло за света, следващите 10 години щели да бъдат най-интензивните за създаване на нови индустрии.

Експертите отбелязват още, че Китай рискува да забави икономическия си растеж и като настойчиво се стреми да охлади имотния си пазар. Това щяло влоши строителния сектор, а оттам и кредитната система. Проблемът ще се прояви в следващите 12 – 15 месеца.

61% от анкетираните от Bloomberg експерти очакват китайският финансов сектор да се срине най-късно до 2016 г. За последните три години новите кредити в Китай достигнаха 4 трилиона долара – огромна сума дори за Китай. Има риск някои от заемите за строителни предприемачи или за местните правителства да не бъдат изплатени обратно. 

Други не са съгласни с това: банките в Китай остават инструмент на държавата и няма да им се позволи да потънат. Но докато системна финансова криза в Китай да не се очаква, растежът на икономиката може би ще се забави, тъй като Пекин засега няма никакви успехи в насърчаването на консумацията.

Данните за вноса в Китай и за новите експортни поръчки вече четири поредни месеца се забавят.