Европейският фонд за финансова стабилност, продаде максималния размер от планираното предлагане на облигации.

 

EFSF пласира дълг с 91-дневен падеж на стойност 1.97 млрд. евро, при 0.2222%, доходност. Търсенето превиши предлагането 3.2 пъти.

 

На друг търг днес Испания получи оферти за близо 18 млрд. евро, докато предлагаше 4.25 млрд. евро и в крайна сметка реши да продаде на инвеститорите близо 5 млрд. евро. Доходността на едногодишния испански дълг падна със 72 базисни пункта.

 

Засиленото търсене на белгийски търг беше стимулирано от формирането на ново правителство през миналата седмица, след месеци на спорове между политическите партии.

 

Доходността на краткосрочния дълг на Белгия намаля с повече от 140 базисни пункта, до 0.78 на сто, като бяха пласирани облигации на стойност 1.1 млрд. евро с падеж през март 2012 г.

 

Гръцките разходи за финансиране на дълга се повишиха леко, но Атина пласира книжа за 1.625 млрд. евро с падеж след шест месеца. Цената на облигациите нарасна до 4.95%, спрямо 4.89% в последния такъв търг, проведен на 8 ноември.

 

Тези търгове показват съвсем различна картина от очакваната от пазара. Има търсене за дълга на страните от периферията на еврозоната. И това търсене едва ли идва от ЕЦБ, която ясно заяви, че няма да финансира държави.

 

Участниците на тези търгове бяха основно местни банки, които търсят сигурни активи. Доходността на книжата намаля. На инвеститорите на вторичния дългов пазар им остава само да се надяват, че подобрението на ситуацията с европейския дълг е временно. В противен случай, сериозни загуби очакват тези, които са заложили срещу еврото.