Ако си търсите спиращ дъха спорт, забравете футболните мачове и идете на търг за имоти в Австралия. Няма такова емоционално - въвличащо мероприятие като продажбата на домове там, коментира The Globe and Mail, който е посветил  анализ на ситуацията.

Наскоро пазарът на недвижими имоти там бе окачествен като свръхнадценен и оглави по този показател класацията на планетата на The Economist. Икономистът на Морган Стенли Жерард Минак наскоро бе цитиран да пресмята, че цените са с 40% по-високи, отколкото би трябвало.

През тази година цените в Мелбърн скочиха с 18.8%, което е много повече от ръста, отбелязан в развитите страни по света. Въпреки това в Австралия все още догонват равнището от преди кризата.

И още един показател изглежда шокиращ. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСИР/ съотношението между цените на жилищата и персоналните доходи в момента е около 36%, отново високо над нивото в индсутриализираните страни по света. Това означава, че австралийците практически не могат да си позволят да имат собствени жилища. По-лоша е ситуацията само в Канада.

Интересно е, че цените на имотите в Австралия растат заедно с рязко повишените лихви по банковите заеми. В момента фиксираната лихва на ипотечните полици средно е 8%, като до тук се стигна след като централната банка на страната The Reserve Bank of Australia вдигна основната си лихва до 4.75%. Това действие бе продиктувано именно от опасения за прегряване на имотния пазар.

В търсене на причините защо на Австралия й се случва това, статията стига именно до начина, по който се продават имоти в тази страна. Търговете са в основата на бума.

Те се организират обикновено на място, като на ливадата пред къщата, обявена за продан, се събират купувачите, които наддават. В човешката природа е да се поддадеш на натиска на конкурентите и да кажеш цена над тази, която предварително си си определил. Който идва на аукционите, не иска да си тръгне победен, коментира Крис Мърфи, агент по недвижими имоти.

От The Globe and Mail проверяват дали наистина това е обяснението и се озовават на един търг за имот в бизнес квартал на Мелбърн, който всеки момент ще започне. Обект на продажбата е наследствена постройка, около която има кафенета и ресторанти. Пред сградата, която е с жилищна площ от 71 квадратни метра, са се събрали около 50 души. Те са дошли, защото агентите са им казали, че това е възможност, която не е за изпускане.

Първата оферта е за 380 хил. австралийски долара, но провеждащият аукциона посочва, че минималната цена е 450 хил. долара. Съвсем скоро се чува оферта за 520 хил. австралийски долара.

Настава известно затишие, след което някой вдига с още 5 хил. долара. Това е модно облечена дама, в черен жакет, която изглежда удовлетворена от тишината след нейната последна дума.

Тя обаче не е последната. Двойка съпрузи около четиридесетте вдигат цената на 540 хил. долара. Не е чуто предложението на жена с азиатски произход. Нейната оферта е с 6 хил. долара отгоре.

Към финалните метри водещият на аукциона се провиква: 580 хил. долара първи път! Втори път! Трети път! Продадено!

Печели мъж на средна възраст, който получава и аплаузите на публиката.

Според специалисти от пазара този тип продажби, в който водещи са желанието и емоциите, водят до изкуствено завишаване на цените, до нереална инфлация в цените на австралийските недвижими имоти.

Собствениците на имоти обаче предпочитат именно този тип на продажби от конвенционалното подписване на договор, защото аукционите увеличават шансовете за вземане на по-висока цена. Няма по-добър начин от този при продажбата на имот, коментират специалисти от пазара.

Разбира се, зад високите цени на имотите в Австралия има и фундаментална причина и тя е емиграцията. Страната страда от недостиг на жилища заради прилива на желаещи да живеят и работят там.

По последни статистически данни, най-скъпи са имотите в Сидни с 580 хил. долара за стандартно жилище и в Мелбърн, където жилище се купува средно с 468 хил. австралийски долара.