* Обновена информация!

До края на годината трябва да стартират търговете за обществената поръчка за строителството два от лотовете на автомагистрала Струма, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Божидар Йотов. По думите му все още има проблем с отчуждаването на земите за строителството на автомагистралата, но този проблем ще се реши в най-бързи срокове. Ето какво още каза Йотов:

Господин Йотов, ако се сбъдне най-оптимистичният вариант и до края на годината се довърши автомагистрала Люлин, кога да очакваме магистрала Струма?

За Струма сме вкарали апликационната форма, отворихме и документите. Ще се опитаме до края на годината да пуснем процедурите по два от лотовете на Струма. За 2014 година подготвяме „нова Библия”, нов план, който скоро ще имате и вие.

А в "новата Библия" кога ще бъдат записани първите копки на магистралите?

На Струма имаме проблем с отчужденията, тоест - старият екип не е направил много в областта на отчужденията. Уточняваме сроковете поради факта, че вие знаете, че очакваме промяна в законодателството, чакаме закона за държавната собственост, който ще ни облекчи при отчуждителните процедури. Така че нека да излезе този закон, да видим в какъв вид ще бъде и ще можем да ви кажем сроковете. Отчужденията наистина трябва да се случат в бързи срокове.

Има ли опасност заради отчужденията да се оскъпи строителството на аутобана?

Не, защото на новия закон това му е хубавото, че много бързо ще станат отчужденията и освен това плащанията ще са за категория земя. Според това поне, което е в проекта за закона и мина на първо четене. Ако е земеделска земя, плащаме земеделска земя, тоест това източване на агенцията, което имаше досега, няма да се случи.