Търсенето на смартфони нарасна с близо 40%, а умните телефони вече са най-важното устройство за комуникация, забавление и информиране за българите. Това сочат резултатите от новото издание на популярната класация „Топ 10 на изплащане”. 

Оказва се, че хората са готови да похарчат повече пари за съвременен смартфон и докато през 2014 г. най-търсеният модел е струвал около 600 лв., то през 2015 г. цена е пораснала до 1 300-1 400 лв. Според наскоро проведени проучвания, 50% от съдържанието в интернет се „консумира” през мобилни устройства.Новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане” е изготвено на базата на молбите за финансиране на покупката на над 440 000 стоки през 2015 г., като близо 245 000 от тях бяха десетте най-търсени продукти, купувани на изплащане.

Новото издание на класацията показва, че българите са склонни да похарчат повече пари за последен модел телефон отколкото за съвременен телевизор. Доказателство за това е, че цената на най-търсения смартфон е 1300-1400 лв., докато победителят в категория „Телевизори” струва 970-1 020 лв. Освен това, търсенето на смартфони нараства, докато на телевизори намалява с 19,45% на годишна база.

Въпреки този спад, телевизорът все още е лидер в класацията „Топ 10 на изплащане”. Най-търсеният модел за 2015 г. беше 42” 3D смарт телевизор с Full HD резолюция.

Модерните смартфони постепенно отнемат от пазарния дял на лаптопите, сочат още данните от класацията. Все повече хора активно използват мобилните си телефони за браузване в интернет, онлайн комуникация и дори за стрийм на филми и забавление с уеб игри. Ето защо, те предпочитат да инвестират повече средства в покупката на смартфон, отколкото на лаптоп. Доказателство за това е, че цената на най-търсения преносим компютър е два пъти по-ниска в сравнение с най-желания мобилен телефон.

През 2015 г. търсенето на климатици отбеляза значителен ръст. На годишна база бяха получени с 24,4% повече молби за покупка на такива продукти на изплащане. Само за една година те са се изкачили до №6 в класацията след като са били на 9-та позиция през 2014 г. Това показва, че все повече хора се отопляват с климатици поради растящите цени на парното и поради подобрените характеристики на този тип техника, най-вече по отношение на консумацията на енергия. Победителят в категория „Климатици” е на цена 970-1 050 лв., енергиен клас „А+” за охлаждане и „А” за отопление.