Търсене на резерви в бюджета за увеличаване на доходите на най-уязвимите групи и насочване на усилията към намаляване на безработицата, са сред приоритетите, заявени от служебния вицепремиер и социален министър Деяна Костадинова. Тя прие управлението на социалното министерство от министъра в оставка Тотю Младенов. Костадинова посочи, че на първо място ще се търсят начини за подкрепа на най-бедните хора, които не могат да си плащат сметките за ток и отопление.

„Ще започнем с най-уязвимите групи, тези, които не са в състояние да си платят дори енергийните разходи. При допълнителни възможности ще подкрепим и по-широк кръг от групи", каза Костадинова. Тя посочи срок от една седмица, за да бъдат представени конкретни мерки, които да бъдат реализирани.

По думите й повишаването на минималната заплата е въпрос, който трябва да се постави в Националния съвет за тристранно сътрудничество и да се постигне договореност с работодатели и синдикати. По думите й се мисли и в тази посока, но предстои да се направят разчетите и да се види най-вече дали има пари в бюджета за разходи по подобна мярка.

Костадинова подчерта, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, както е разписано в закона за бюджета.

Новият министър увери, че ще продължи работата с ускорени темпове по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси". „Ще префокусираме нашия поглед и ще се насочим и към групите, които имат по-висока квалификация и заради икономическата криза са останали известно време извън пазара на труда. Това са именно тези групи, които биха могли да подкрепят бизнеса, да бъдат използвани в икономиката, за да може да реализираме и някакъв икономически растеж", каза Костадинова.

Бившият социален министър Тотю Младенов заяви, че след 22 години работа е решил да си почине, но е отворен за разговори с ГЕРБ, ако оттам преценят, че е нужен на партията.