Синдиците в Корпоративна търговска банка се опитват да възстановят вземания по кредит за близо 19 млн. евро. Това става ясно от отчета на Лазар Илиев и Росен Ангелчев за периода от 20-и до 23-ти април, когато все още бяха в ролята си на временни синдици, съобщава БНР.

От отчета на Лазар Илиев и Росен Ангелчев в последните дни, когато бяха в ролята си на временни синдици - т.е. преди съдът да разреши началото на производство по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка, става ясно, че те са пристъпили към вписване на изпълнение в Централния регистър на особените залози и на Централния депозитар, тъй като става дума за заложени акции и вземания на обща стойност от 18.7 млн. евро. Името на компанията - длъжник обаче не става ясно, тъй като е банкова тайна.

Като временни синдици Илиев и Ангелчев са започнали действия по събиране на вземания от компании, които също са в производство по несъстоятелност. Описани са две дела, при които КТБ се явява кредитор с признати вземания за повече от 40 млн. лева всяко. Извършени са действия и за обявяване на прихващания за недействителни. Също така е проведена среща с международна одиторска компания.

Илиев и Ангелчев бяха вписани като титулярни синдици на КТБ на 23-ти април, ден, след като започна процедурата по несъстоятелност.