Дефицитът на кадри в здравеопазването в ЕС след осем години ще бъде два милиона души, каза Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване по време на откриването на международна конференция "Лекари и мобилност".

Основните причини, поради които младите лекари напускат България и искат да специализират в чужбина, са по-добрата реализация, по-доброто възнаграждение и по-високият стандарт на живот, коментира Анна-Мария Виламовска, секретар по здравеопазване, образование и наука на президента Росен Плевнелиев.

По думите й предпочитаната държава за 37 на сто от младите лекари е Англия, по-малък е броят на заминаващите за Германия, Франция и Испания.

Виламовска посочи, че една година след завършване на обучението си едва 3.5 на сто от училите "медицина" или "здравни грижи" в България са били безработни, докато сред инженерните специалности този процент достига над 8 на сто.

Дефицитът на кадри като цяло и конкретно в определени специалности изправя здравната система пред сериозни изпитания. /БТА/