Три пъти повече кадри са необходими в софтуерната ни индустрия, обявиха на пресконференция в БТА от Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/, която отбелязва 10 години от създаването си.


От организацията посочиха, че след три години секторът ще се нуждае от три пъти повече програмисти и специалисти за производството на софтуер, два пъти повече мениджъри, както и двойно повече специалисти по маркетинг и продажби и висши управленски кадри.


Според БАСКОМ има дефицити в образователната система и те се изразяват най-силно в изграждането на мисловни способности. Те настояват да бъде променен начинът на преподаване още от детската градина, за да се изградят способности за мислене у децата.

 

Друг важен момент според асоциацията е да се научат младите хора да работят заедно или на т. нар. колективна интелигентност.


От сектора се оплакаха от липса на координация с държавата. Те ще предложа създаването на съвет между образователните институции, индустрията и държавата.

 

Във фокуса му ще попада изработването на целенасочена политика за изграждане на кадри.

От БАСКОМ заявиха, че ще се опитат да привлекат български специалисти, които в момента работят извън страната. Друго решение на липсата на кадри от сектора виждат в набирането на чужди специалисти, където обаче проблем се оказва издаването на работна виза.