Ще се удължи срокът за изпълнение на инвестициите на земеделските производители за евросубсидия по т.нар. Нитратна директива до 2013, вместо 2011-та година.

Това съобщи в интервю за Дарик заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова. По този начин се дава възможност на земеделските стопани да продължат да усвояват средствата в размер на около 70 милиона евро. Тези пари са отпуснати във връзка с изпълнение на изискванията по прилагане на Нитратната директива, която е свързана с опазването на водите от замърсяване. 
 
Средствата са заложени в бюджета по мярка „Модернизиране на земеделските стопанства” по Програмата за развитие на селските райони, обясни заместник-министър Светлана Боянова: „Поискали сме удължаване на срока. Комисията е отговорила, че това е напълно възможно поради това, че може би е допусната техническа грешка.

Очакваме да го получим в писмен вид, че действително срокът би трябвало да бъде 2013 и е такъв – срокът за изпълнение по Нитратната директива. За инвестициите, свързани с прилагане на Нитратната директива, са именно, за да бъдат ограничени вредите от използването на нитрати, а не изобщо да не се използват. За тях възможността е да кандидатстват сега, също за земеделските производители, за торосъбирателни площадки, съоръжения и хората, които са в животновъдния сектор най-вече ще се възползват от това, според мен”.

С направените промени по Програмата за развитие на селските райони субсидията за изграждане на модерни депа за съхранение на оборски тор беше увеличена от 75 процента на 85 процента.