Депутатите приеха на първо четене и без дебати и двата законопроекта - на ГЕРБ, и на БСП, за удължаване на срока за лихвоточките. Малко след това на извънредно заседание комисията по бюджет и финанси изготви общ законопроект на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

На 21 ноември изтича 3-годишният срок, в който хората, попаднали в т.нар. окончателни списъци, трябваше да купят жилище или да започнат строеж, за да имат право да осребрят лихвоточките си. Предложените промени и от ГЕРБ, и от БСП, които бяха приети на първо четене, предвиждат този срок да се удължи до края на ноември 2016-та година.

Социалистите предлагат да се удължи срокът за граждани, които са засегнати в казуса с т.нар. лихвоточки. Необходимо е да се разгледат бързо промените, заяви депутатът от БСП Деан Денчев. „Наред с това ви предлагам половината от постъпленията от продажбата на жилищни и вилни имоти, отнети от Фонда в полза на държавата със съдебен акт, да постъпят в бюджета на Фонда", каза той.

От ГЕРБ предложиха също промени в посока удължаване на срока. От опозицията предлагат промяна в досегашния текст за размера на държавната субсидия за изплащане на дължимите левови компенсации на правоимащите граждани с многогодишни жилищни спестовни влогове, каза Петя Аврамова от ГЕРБ. От предвидените в действащия закон до 1 на сто, нашето предложение е размерът да не бъде определян точен процент от приходите, а да се даде възможност на правителството само да определи размера, каза Аврамова. Втората промяна касае срока за реализирането на покупка или договор за строеж на жилище до 2013 година, като този текст се замени с датата 30 ноември 2016 година.

Близо 60 000 души са хората, които разчитат на поредна отсрочка за осребряване на лихвоточките им.