Нафтогаз Украйна прекратява от 1 юли покупките на руски газ, поради липса на съгласие за цената му. Това се посочва в съобщение за пресата на украинската компания.

„Във връзка с изтичането на 30 юни 2015 г. на срока на действие на допълнителното споразумение между НАК „Нафтогаз Украйна” и „Газпром”, а условията за бъдещи доставки на руски газ за Украйна не бяха договорени днес /вторник, бел.ред./ по време на тристранните преговори във Виена, „Нафтогаз” прекратява покупките на газ от руската компания”, се казва в съобщението.

В същото време компанията подчерта, че Украйна ще продължи транзита на газ от Русия за Европа „в пълно съответствие с международните договори”.

Киев ще купува газ от „други източници”, съобщи Владимир Демшичин, украински министър на енергетиката и въгледобивната промишленост, цитиран от „Интерфакс”.

Според него цената от 247.2 долара за 1000 куб.м газ, предложена от „Газпром” за третото тримесечие, не устройва Украйна. Позицията на Киев е, че ценообразуването трябва да стане в рамките на т. нар. „зимен пакет” с отстъпка най-малко от %.

Демшичин добави, че Украйна ще настоява за подписване на споразумение за целия отоплителен сезон.

От своя страна министърът на енергетиката на Русия Александър Новак изрази мнение, че решението на Украйна да преустанови покупките на руски природен газ се дължи на политически мотиви.

За да напълни подземните си газови хранилища украинската държава се нуждае от финансиране за покупка на още 7 млрд. кун. м. газ.

Демшичин поясни, че се водят преговори с Международния валутен фонд и Европейската банка за възстановяване и развитие за отпускане за целта на заеми на обща стойност 2.2 млрд. долара.