Украйна спря да купува руски газ, защото получава по-евтин внос от Европейския съюз. Така Киев оказва натиск над "Газпром", който е принуден да свие производството. Украйна пък пести пари, а това може да я спаси от банкрут.

Без предплащане няма доставки, обяви руският концерн "Газпром" и прекъсна в сряда доставките на газ за Украйна. Това не беше изненадващо. Предишната вечер украинската компания Naftogas обяви, че спира да купува газ от Русия. А украинският министър на енергетиката Володимир Демчишин уточни, че докато двете страни не постигнат споразумение за цените на природния газ през идната зима, Украйна ще си набавя газ от други места. Под "други места" Демчишин има предвид ЕС. Това развитие беше следствие от провалените преговори между Русия и Украйна, проведени във Виена в края на месец юни.

Кладия Кемферт посочва пред Deutsche Welle, че три са основните препъни-камъка в преговорите между Киев и Москва: цената, сроковете и количествата на доставките. Русия предлага на Украйна цена от 247 долара /222 евро/ за хиляда кубически метра. В тази цена е включена и отстъпка от 40 долара, която Русия дава на Украйна по линия на по-ниските експортни такси. В същото време Москва сериозно е намалила тази отстъпка - досега тя възлизаше на 100 долара за хиляда кубика. Това обяснява защо крайната цена за Украйна остава непроменена, въпреки поевтиняването на суровината. Затова Киев настоява за намаляване на цената с още 40 долара.

Още по-големи различия имат двете страни по въпроса за продължителността на договорите. Мнозина наблюдатели в Киев смятат, че това е най-съществената спънка. Докато Русия настоява цената да се определя на всяко тримесечие, Киев иска да се договори дългосрочно - или поне за целия следващ отоплителен сезон.

За разлика от кризата през 2006 и 2009 година, когато Москва прекрати доставките на газ, този път активната страна е Киев. Подобно нещо се случва вече за втори път: преди една година Украйна отказа да предплаща руските доставки - поради това, че смяташе цените на "Газпром" неоправдано високи. Тогава се стигна до криза, продължила близо половин година, по време на която Украйна не получаваше газ от Русия. Компромис беше постигнат през декември 2014, когато Москва възобнови доставките за Украйна.

Украйна и този път лесно ще понесе спирането на руските доставки, защото отоплителният сезон започва най-рано през октомври, а потреблението на газ в момента е ниско. Киев има и друга причина да е доволен от това, че в момента не плаща на Русия: държавата няма почти никакви пари. От края на 2013 година Украйна се движи по ръба на фалита и експертите не изключват в края на юли 2015 тя да се окаже неплатежоспособна. Всички преговори с чуждите кредитори за преструктурирането на украинския дълг от около 20 милиарда долара досега не дадоха резултат. Киев настоява за опрощаване на част от дълга и разсрочване на плащанията.

Киев се нуждае буквално от всеки долар, за да предотврати държавния банкрут. Освен това украинската страна в момента оказва натиск над "Газпром", който е принуден да намали добиваните количества газ. Киев знае, че Русия се нуждае от украинските газохранилища, за да може да изпълни задълженията си към клиентите от ЕС през идната зима. Украйна и Русия уверяват, че сегашният спор помежду им няма да окаже влияние на транзитните доставки на газ за Европа. В близките дни украински представители ще обсъждат с европейските кредитори финансова помощ за Украйна, за да може газохранилищата своевременно да бъдат напълнени. Киев смята, че за това ще са му нужни най-малко един милиард щатски долара.

За решаването на спора с Русия, Украйна отново разчита на помощ от ЕС. Киев се надява да купува все по-големи количества газ от Европа, както в момента от Словакия. По този начин Украйна се надява да намали зависимостта си от Москва. През първите 6 месеца на 2015 година Украйна е внесла от ЕС два пъти повече газ, отколкото от Русия - 6,3 млрд. кубически метра от Европа и 3,7 милиарда кубика от Русия. Киев твърди, че вносът от ЕС е по-евтин от руския внос.

Украйна може да получава до 23 милиарда кубически метра газ от Словакия, Унгария и Полша, казва Мирек Тополанек от словашкия газов доставчик Eustream. Това количество би покрило половината от годишното потребление на Украйна. Има обаче и трудности, допълва Клаудия Кемферт от германския Институт за икономически изследвания /DIW/: "Част от договорите с Русия не предвиждат възможността газ от Западна Европа да се препродава на Изток", припомня тя.