До Коледа нови 45 умни кръстовища ще борят задръстванията в трафика в столицата. Това съобщи за „Новинар” зам.-кметът Любомир Христов.

Всяко едно от тях ще бъде оборудвано с контролери, които са компютри с инсталиран локално адаптиран софтуер. На 200 метра от светофарите ще бъдат монтирани датчици в пътната настилка. Те ще отчитат броя на автомобилите в пиковите часове на деня и на базата на тези данни ще дават приоритет за съответното направление и ще определят дължината на зеления и съответно на червения сигнал.

До вчера има изградени 35 умни кръстовища, отчете Христов. Такива вече са факт на Семинарията, Лъвов мост, булевардите „Александър Стамболийски”, „Г.М. Димитров” и „Царица Йоанна”. Предстои подмяната на уредбите по бул. „Цар Борис III”, бул. „България” и в центъра.

Софтуерът по кръстовищата ще позволява в задръстванията с предимство да минават линейките, пожарните и колите на градския транспорт. В момента вървят тестовете на оборудването, което ще се монтира в тях и в самите светофари. До септември 2016 г. всички автомобили на столичната „Пожарна” и „Бърза помощ” трябва да са снабдени с необходимите датчици и колите ще преминават първи през кръстовищата.

По новите светофари ще се монтират и камери, които ще следят не само дали колите минават на червено или карат с превишена скорост, но и дали спират на пешеходните пътеки. На специален сървър картината ще се съхранява за известно време, за да е в помощ на полицията при необходимост. Новите светофари ще са оборудвани и със специален бутон за пешеходците и звукова сигнализация за незрящите.

Сега предстои реализацията на втория етап от проекта – свързването на локално адаптираните софтуери на всяко едно кръстовище в един централен. Той ще се командва от т. нар. Център за управление на трафика, който вече е готов.