Унгария иска да сключи споразумение с Международния валутен фонд "възможно най-скоро", съобщи министърът на националното развитие и главен преговарящ на страната Тамаш Фелеги.

 

Правителството на Виктор Орбан е принудено да бърза, докато улиците на столицата Будапеща и другите големи градове за залети от протести.

 

Възползвайки се от парламентарното мнозинство на неговата партия унгарският премиер помени конституцията и си осигури контрол над централната банка и финансовата система на страната.

 

Тези промени обаче срещнаха силна негативна реакция от Европа, която вижда в тях сериозно посегателство върху демокрацията.

 

Така заемът от МВФ става все по-трудно постижима цел, а на Унгария й предстоят плащания по външния суверенен дълг в размер на 5 млрд. евро през 2012 г, които започват още през февруари.

 

В същото време инфлационният натиск върху икономиката на страната се засилва. Днес унгарската валута удари ново историческо дъно от 324 форинта за евро. А търсената от инвеститорите доходност за унгарския дълг с едногодишен падеж достигна 9.96%.

 

Без споразумение с МВФ Унгария ще бъде изправена пред значителни затруднения да покрие предстоящите плащания по дълга си, тъй като не може да заема пари от пазарите на разума цена.

 

"Твърдото намерение на правителството е да постигне споразумение с МВФ възможно най-скоро", заяви Тамаш Фелеги.

 

"Правителството е наясно със сериозността на ситуацията и с това какъв е залогът при разговорите с Фонда". Унгария е готова за преговори по всички въпроси, но това не значи, че е съгласна с всички условия, посочи Фелеги.

 

Но независимостта на централната банка е част от договорите на ЕС и стандартно изискване на МВФ, така че Орбан вероятно скоро ще трябва да избира между това Унгария да банкрутира или да върне старата регулаторна рамка.