Италианският банков гигант UniCredit е дал предварителна оферта за закупуването на полската банка BGZ и обмисля възможността да ограничи присъствието си в Украйна, съобщи главният изпълнителен директор Федерико Гицони.

По-рано тази година банката продаде поделението си в Казахстан, пише Reuters.

Гицони коментира, че UniCredit ще фокусира дейността си на пазарите, които определя като централни и ще излезе от тези, за които не вижда възможности за растеж.

Полската банка BGZ е собственост на холандската Rabobank и се оценява на 1 млрд. долара.

Офертата за полската банка е отправена чрез поделението на UniCredit в Полша Pekao PEO.WA. Освен UniCredit от BGZ се интересурат и френските Credit Agricole, BNP Paribas, холандската ING и полската Getin Noble Bank GNB.

В UniCredit все още не са решили дали да се разделят с поделението си в Украйна Ukrsotsbank, която предстои да се слее с по-малката местна банка UniCredit Bank. През 2008 г. италианската банка купи Ukrsotsbank за 1.5 млрд. евро.

Гицони каза, че не е лесно да напуснеш страни като Украйна. Продажбата на операциите в Казахстан е отнела две години.

Според него UniCredit търси възможности за проникване в Китай. Идеята на банката е да отвори колкото се може повече клонове, насочвайки се основно към корпоративните клиенти. Днес акциите на UniCredit поскъпват в Милано с 0.59%, до 5.1250 евро за лот.