Група хедж фондове от New York убеди американски пенсионни фондове да поемат част от риска при кредитирането на италиански инфраструктурни проекти, в сделка, която може да бъде модел за навлизане на нови капитали в европейската икономика, пише Financial Times.

 

UniCredit, най-голямата банка в Италия по активи, ще обяви в сряда, че е направилa сделка с Mariner Investment Group, да прехвърли част от риска от неплатежоспособност на портфейл за 910 млн. евро от заеми за италиански проекти в транспорта и енергетиката.

 

Сделката освобождава капитал за банката, който иначе тя ще трябва да държи за провизиране на риска.

 

От Mariner посочват, че тази сделка е модел за управление на капитал от дългосрочни институционални инвеститори, който ще бъде използван за споделяне на риска с европейските банки, изправени пред новите регулации на Базел III.

 

Хедж фондовете в САЩ са фокусирани върху Европа като източник на потенциално доходоносни сделки с очакването, че банките в еврозоната ще намалят дълга си чрез продажба на активи.

 

Европейските банки обикновено предлагат по-малък дял от кредитните си портфейли на капиталовите пазари, отколкото американските, но Марио Драги, президент на ЕЦБ, коментира необходимостта да се съживи растежът на пазара на секюритизация в еврозоната.