Холандската фирма "Витал естейтс" планира да построи в квартал Нови Белград в сръбската столица въртяща се сграда на 80 етажа, ако получи разрешение от столичните власти, съобщава сръбският в. "Данас", цитиран от БТА.

Фирмата е представила проекта тази седмица в Клуба на бизнесмените в община Нови Белград, на която е подписано и споразумение за сътрудничество между общината и "Витал естейтс".

Според проекта площта на всеки етаж на бъдещата сграда ще бъде около 1200 квадратни метра, а за въртенето ще се използва енергията на вятъра и слънцето.

Всеки етаж на небостъргача ще се върти около централна ос, така че във всеки миг сградата ще изглежда различно. Небостъргачът ще бъде подходящ за хотели, офиси и жилища.

По думите на Зоран Лукич, представител на компания "Витал естейтс", такава "въртяща се кула" още не съществува никъде в Европа и тя може да стане нов символ на Белград и Сърбия.

В случай че градът и община Нови Белград проявят интерес за строителство на обекта, което ще се финансира изключително от компанията строител, в Белград ще пристигне идейният автор на проекта, световно известният архитект Дейвид Фишър, проектирал въртящ се небостъргач в Дубай, каза Лукич.

Той обясни, че бетонът, с който ще се строи сградата, е от ново поколение и е шест пъти по-лек от стандартния.

Материалът позволява пълна енергийна независимост на сградата, тъй като помещенията, изградени от него, имат възможност за иновативно затопляне и охлаждане, при което се пести до 70 процента енергия.

"Витал естейтс" със седалище в Амстердам, е съставна част от швейцарския инвестиционен фонд "Витал сорс Парадизо" и е сред водещите компании в световен мащаб в областта на иновативното строителство.

В момента в Бразилия се строи подобен небостъргач на 220 етажа (най-високата сграда в Южна Америка), който трябва да бъде завършен преди световното първенство по футбол през 2014 г. /БТА/