Kъм края на президентския мандат на Джордж Х. У. Буш САЩ застанаха сами начело на света, като единствена суперсила. След пет седмици "шок и ужас" и 100 часа сражения армията на Садам побягна от Кувейт по пътя към Басра и Багдад. Противникът от времето на студената война се разпадна на 15 държави. Берлинската стена падна. Германия се обедини. Поробените страни от Централна и Източна Европа бяха освободени.

Буш I възстанови оградите около Пекин след клането през 1989 г. на пл. "Тянанмън". Михаил Горбачов и Борис Елцин бяха приятели. Президентът декларира идването на "нов световен ред". И неоконсерваторите започнаха да кряскат за "еднополюсен свят" и "благосклонна глобална хегемония" на Съединените щати.

Помислете сега за света, който ще бъде наследен от следващия американски президент.

Северна Корея, днес ядрена държава управлявана от трийсет и няколко годишен мегаломан, слага на ракетите си с ядрени бойни глави. Китай изгря като великата сила в Азия, има претенции към всички морета около себе си и изгражда морски и въздушни въоръжени сили, за да бъде сложен край на американското надмощие в западния Тих океан, датиращо от 1945 г.

Владимир Путин модернизира руските ракети, изпраща кораби и самолети във водите и въздушното пространство на НАТО, и подкрепя сепаратистите в Източна Украйна.

Голямата цел на Никсън и Рейгън, да отделят Китай от Русия не беше изпълнена. Китай и Русия са по-близо една до друга и по-антагонистично настроени към САЩ от когато и да било след края на студената война.

Терористите от Ал Каида и нейните разклонения, както и Ислямска държава настъпват диво в Либия, Сирия, Ирак, Йемен, Нигерия и Сомалия. Египет се управляван от диктатура, дошла на власт с военен преврат.

Япония е предприела стъпки за превъоръжаване за да се изправи срещу заплахите от Северна Корея и Китай, докато НАТО с само сянка на това, което трябва да бъде. Едва четири от 28-те страни членки инвестират изискваните 2% от техния брутен вътрешен продукт в сектора на отбраната.

С изключение на Съветския съюз, твърдят някои геостратези, няма държава, която без да е победена във война, да е изпитала толкова бърз спад на своето относително влияние както САЩ.

Какво предизвика упадъка на Америка? Високомерие, идеология, войнственост и глупост са основните елементи.

Към Русия, която загуби империя и видя територията си орязана с една трета, а населението си наполовина, САЩ действаха с имперско презрение, натиквайки НАТО в лицето на Москва и изработвайки "боядисани" революции в държави, които бяха част от близката чужбина на Съветския съюз.

Ответният удар дойде от страна на един бивш шеф на КГБ, който изгря във властта с обещанието да възстанови националното величие на Майка Русия, да защитава руснаците където и да са и да се изправи срещу арогантните американци.

Глупостта на Вашингтон не спря до тук. Беше заблуда да се вярва, че с отварянето на американските пазари за произведени в Китай стоки, САЩ ще създадат партньор в благоденствието. Това, което получиха е търговски дефицит от 4 млрд. долара с китайската икономика, унищожена производствена база и националистически съперник, нетърпелив да си върне на Запада за унижения от миналото.

Китай иска китайско столетие, а не втори американски век. Много ли е трудно това да бъде разбрано?

Но Близкият изток беше мястото, където бяха извършени най-скъпо струващите грешки. Вярвайки, че либералната демокрация е движещата сила на бъдещето, че всички хора, на които е даден шанс, ще я прегърнат, САЩ нахлуха в Ирак, окупираха Афганистан и свалиха диктатора в Либия. С тези си дела те освободиха демоните на ислямския фанатизъм, върховенство на интересите на племената, и сунитско-шиитска сектантска война, които сега се разтърсват региона от Северна Африка до Близкия изток.

Макар че днес относителната икономическа и военна мощ на Америка да не са каквито бяха през 1992 г., ангажиментите са по-големи. Сега САЩ са задължени да защитават Източна Европа и прибалтийските републики срещу възраждаща се Русия, Южна Корея от Северна, Япония и Филипините срещу надигащия се Китай. Американските военновъздушни сили бомбардират всеки ден джихадистите в Ирак и Сирия, подкрепят саудитските удари в Йемен и правителство в Кабул в неговата война с талибаните, вкоято неофициално участват 10 000 американски бойци. Специални части на САЩ има навсякъде в Близкия изток и Африка.

И ако неоконсерваторите се върнат на власт през 2017 г., американски оръжия ще потекат към Киев, тази война ще избухне и ракети "Томахоук" и Б-2"Спирит" ще поемат към Иран.

От 1992 г. насам САЩ са залети от имигранти от третия свят, някои легални, други – не, много от тях преминали към списъците на хората, нуждаещи се от хуманно отношение. Американският национален дълг надхвърля размера на икономиката на страната. Хиляди американски войници загинаха, десетки хиляди бяха ранени, а трилиони долари бяха похарчени за тези интервенции и войни. /Пат Бюканън, американски консервативен политик, съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън, във WND/