Частична национализация и намерение за пренасочване на част от вноските от частните пенсионни фондове към държавната система. Такива идеи се обсъждат между представители на Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор, съобщиха за "Капитал Daily" три независими източника.

 

Според тях финансовият министър Владислав Горанов и председателят на КФН Стоян Мавродиев са обсъждали идеята в понеделник вечерта, а според информация от един представител на сектора на срещата е присъствала и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.


Конкретните планове все още не са готови, но целта е една – държавата да получи по някакъв начин спешно пари, дори това да е в нарушение на конституцията и правата на осигурените. По информация на един от източниците ни на срещата в КФН е търсен вариант как пари от частните фондове да се насочат към държавата.

Окончателно решение засега не е взето, но дори споменаването на думата национализация може да разклати системата и доверието в нея. Това всъщност от дни правят от БСП. Те поискаха в закон да се запише, че част от парите за гарантираните влогове в КТБ трябва да бъдат взети от пенсионните фондове.

 

Във вторник при обсъждането на бюджета председателят на партията Михаил Миков пак предложи да се вземат "например от десетките милиарди замразени средства от доброволните пенсионни фондове".

Идеята е била на финансовия министър Владислав Горанов, силно подкрепена и доразвита от председателя на КФН Стоян Мавродиев и е срещнала положителен отклик и у зам.-председателя на осигурителния надзор Ангел Джалъзов. Няма информация на обсъждането да са били поканени представители на сектора, синдикати или работодатели. От Министерство на финансите в сряда отрекоха идеята да е обсъждана.


От КФН също отрекоха да е провеждана среща с участието на представители на комисията, на която да е обсъждана идея за промяна в тристълбовия пенсионен модел в България: "Комисията за финансов надзор не е давала или подкрепяла идея за експроприация на активите на пенсионните фондове чрез национализация".

До момента от управляващите не са изричали гласно подобна идея. В предизборната кампания Менда Стоянова обясни, че обсъждат вариант работещите при тежки условия на труд да избират сами дали да се осигуряват в професионалните фондове или в държавната система към Националния осигурителен институт. Но това е малка част от сумата.

Представители на пенсионни компании в България коментираха, че са чували за предложението. И припомниха случая от 2011 г., когато правителството на ГЕРБ реши част от парите на осигурените, работещи тежък труд, да се национализират – т.е. да бъдат прехвърлени към НОИ, което да доплати изплащането на по-високи пенсии. Впоследствие национализацията беше обявена от Конституционния съд за противоречаща на основния закон. Преведените пари бяха малко над 100 млн. лв., получени от НОИ в началото на 2011 г. След това изплащането на пенсии от професионалните фондове беше отложено за 2015 г.

На срещата в понеделник обаче е обсъдена и по-едра идея за намиране спешно на пари - за прехвърлянето под някаква форма на част от активите на пенсионните фондове. Според един от източниците предложението е да се използват примерите на Полша от последните години. Преди година правителството на Доналд Туск обяви, че близо 52% от активите на фондовете, които са основно в държавни ценни книжа, ще бъдат прехвърлени към държавата, а книжата – занулени.