Постигнат е частичен консенсус по спорни текстове от закона за горите между управляващите и природозащитни организации. Срещата на еколозите с премиера Бойко Борисов, земеделския министър Мирослав Найденов и шефа на земеделската парламентарна комисия Десислава Танева продължи повече от два часа. И двете страни призоваха протестиращите, които се заканиха по-рано през деня да блокират кръстовището на Орлов мост за трети път, да не излизат на пътя.

В хода на разговора са били обсъдени четирите спорни точки, които станаха причина за масовите протести в столицата и по три от тях има постигнато споразумение. Най-важното, за което са се разбрали управляващи и еколози, е когато има сеч, тя да не надхвърля приръста на гората, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той подчерта, че преговорите продължават, както и по единствената останала спорна точка - дали да се прави промяна на предназначението на гората, когато се строят спортни съоръжения. Найденов допълни, че по смисъла на закона и към този момент тези територии остават държавна собственост. През почивните дни юристи на Изпълнителната агенция по горите и природозащитниците ще продължат да разглеждат текстовете от закона и в понеделник отново ще има среща с министър-председателя, за да се доуточнят всички подробности около нормативните промени.

Председателят на комисията по земеделие и гори в парламента Десислава Танева разказа, че разговорът е минал в коректен тон и изрази надежда, че в понеделник ще се стигне до пълен консенсус между управляващи и природозащитници.

Андрей Радев от Сдружение за дивата природа "Балкани" поздрави за добрия тон и конструктивния разговор правителството и допълни, че постигнатият консенсус за сечта в горите е бил изключително важен. Той, както и неговите колеги от други екоорганизации призоваха тази вечер протестиращите, които вече се организираха в социалната мрежа Фейсбук за нов протест в 19.30 часа на езерото „Ариана", да не излизат на кръстовището и да не се стига да блокиране на булевардите „Цариградско шосе" и „Евлоги Георгиев".