През второто тримесечие на 2013 година финансовите инспектори на Агенцията за държавна финансова инспекция приключиха 122 финансови инспекции, от които 58 са по постъпили сигнали и искания и 64 - по утвърден годишен план, съобщиха от финансовото министерство.

Фокусът на плановите инспекции през 2013 година е върху болничните заведения в страната, поради което те преобладават като инспектирани обекти.

През тримесечието финансовите инспектори установиха 201 случая на непроведени или неоснователно проведени процедури за обществени поръчки за общо 73 056 558 лева. При финансовите инспекции от периода са съставени общо 754 акта за установяване на административни нарушения.

От проверките за предходното тримесечие е било установено, че договорът за финансирането на проекта АЕЦ "Белене", който е сключен между Националната електрическа компания и БНП Париба, е нанесъл вреди за 36.5 млн. лв.

В електроразпределителното дружество ЧЕЗ проверката на държавната финансова инспекция е засякла непроведени според процедурата 9 обществени поръчки през 2011 г. Стойността им е за за повече от 570 хиляди лева.