България ще усвои всички 13 млрд. лева, отпуснати по еврофондовете, до 2013 г., а за следващия програмен период, до 2020 г., България ще поиска около 16 млрд. лева от Европейския съюз. Това обяви в "Седмицата" на Дарик министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

По думите му най-важното за България при усвояването на европарите до 2020 г. е транспортната инфраструктура, секторът води, въпреки че приоритетите в Европа били фокусирани върху инвестициите в човешки ресурси, върху иновационна икономика.

Ако получим такова финансиране, то 5 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в пътища, воден сектор, жп пътища, 4 млрд. лв. - в образование и социална политика, а останалите средства - за регионално развитие - градско развитие, енергийна ефективност, инвестиции в малките и средни предприятия. Ще се търси и преход към нисковъглеродна икономика.

Големият дебат за следващия програмен период не е свързан с обема средства, а с това дали парите от Европейския съюз ще бъдат ползвани като инструмент за гарантиране на финансова стабилност, дали ще бъдат използвани като начин за натиск са реформи, подчерта министър Дончев. Той припомни и позицията на страната ни, която не е единствена в страните от ЕС, че тези, които харчат средствата неразумно, няма да получат пари от Евросъюза.

Като желана реформа министър Томислав Дончев посочи "скъсяване на пътя на парите" - да има по-малко административни звена, пътят между тези, които дават парите и тези, които ги получават, да бъде по-кратък, за да се улеснява процедурата.