От 1-ви септември застрахователните дружества ще плащат данък върху внасяните от клиентите им премии, предвижда проектозакон за данък върху застрахователните премии, който ще бъде разгледан на днешното заседание на правителството. Данъкът няма да важи за застраховките живот, здравните и допълнителните застраховки, както и договорите за презастраховане. Данъчната ставка ще бъде 2%, предвижда новият закон.

Увеличаването на данъчната тежест за застрахователите е една от антикризисните мерки, заложени в плана на правителството, приет в края на март. Данъкът върху застрахователните премии ще бъде валиден за договорите, сключени след 31-ви август тази година, а при разсрочено плащане на полиците ще бъде дължим само върху внесените в дружеството пари.

Новият данък няма да важи за животозастраховка, детска и женитбена застраховка, които са с фиксирана сума и се изплащат при женитба или раждане, за застраховки на товари по международни превози с начална и крайна точка извън България.

На днешното си заседание кабинетът ще гласува и програмата за преброяване на населението, което ще се случи от 10-ти до 24-ти март следващата година. За първи път преброяването ще бъде проведено във всички европейски членки в една година, а у нас за първи път гражданите ще могат да подават своите данни по електронен път. В началото на септември започва пробно преброяване в Плевен, Велико Търново и Стара Загора.