С близо 7 процента са намалели трудовите злополуки у нас през третото тримесечие на миналата година в сравнение със същия период на 2009-та година, показват данни на КНСБ. Те бяха представени по време на конференция, посветена на изграждане на мрежа от комитети по условия на труд.

По-малкият брой злополуки се дължи на намалената заетост, но в същото време нарастват злополуките със фатален край, обясни Пламен Димитров, изпълняващ длъжността президент на КНСБ. От своя страна социалният министър Тотю Младенов подчерта, че в условията на криза предприятията със затруднения занижават контрола върху безопасността на работниците.

Най-често трудовите злополуки стават в строителството и добивната промишленост. Това са и браншовете, в които има най-много злополуки със смъртни случаи, обясни Пламен Димитров. Според него това се дължи на занижен контрол и на недостатъчно квалифициран персонал, който не познава мерките за безопасност. Водещи фактори при злополуките са стресът и насилието на работното място, допълни Димитров.

„Наблюдаваме все по-голямо напрежение у работещите за това да запазят работното си място на всяка цена. Това поражда допълнителен стрес. Неплатените заплати пък допълнително носят със себе си стрес за това дали можеш да се справиш с всичко това, което си поел като ангажименти. Така че насилието на работното място и стресът, тъй като искам да събера на едно място двете неща. Бизнесът и синдикатите според мен в следващите месеци могат да помогнат на хората с допълнителни конкретни стъпки за минимизиране на насилието на работното място и стреса“, обясни Димитров.

Социалният министър Тотю Младенов призова работодателите да не пестят от предпазни средства за работниците и да контролират даването на инструкции за безопасна работа.