Увеличението на цената на тока за клиентите и на трите електроразпределителни дружества (ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН) няма да надвиши два процента от 1 юли, заяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев след приключване на открито заседание за обсъждане на цените.

Работната група на регулатора предлага повишение на средната цена на тока за клиентите на ЧЕЗ с 1.37  процента, за тези на Е.ОН - с 1,22 процента и за потребителите, обслужвани от ЕВН - с 1,7 процента.

След днешното заседание Семерджиев каза, че някои забележки на дружествата ще бъдат взети под внимание, но това няма да промени значително предварителните разчети на ДКЕВР и няма да има по-високо от два процента повишение за никое от трите дружества.

Семерджиев не предполага бъдещо увеличение на цените на тока, заради определяните сега по-ниски  от заявените от трите дружества цени. За следващи периоди има трайна тенденция за оптимизиране на разходите при електроразпределителните дружества, каза той.

Регулаторът е подготвил наказателни постановления за ЧЕЗ заради забавяне на изкупуването на съоръжения и това ще продължи, докато подходът на дружеството не бъде променен, заяви председателят на ДКЕВР.