Днес или най-късно утре изпълнителният директор на Агенция по заетостта Камелия Лозанова ще бъде освободена от длъжност, прогнозира БНР.

 

Причината е системното недоверие от страна на Еврокомисията към работата на Лозанова. Има три писма, изпратени през последните две години от Брюксел за пропуски в работата на директорката.

 

Първото е до Томислав Дончев и Тотю Младенов, второто е до вицепремиера Зинаида Златанова, а третото е изпратено тези дни лично до премиера Пламен Орешарски.

 

В него има предупреждение, че ако не бъде направена кадрова промяна, може да се стигне до преразглеждане на финансирането от Европейския социален фонд.

Лозанова пое поста директор на Агенцията по заетостта по време на управлението на ГЕРБ. Не беше отстранена от длъжност от новото правителство, но беше назначен одит на Агенцията по заетостта от сегашния министър Хасан Адемов, резултатите от който още не са готови.

 

В Агенцията тече одит на Сметната палата и друг от Европейската комисия, която проверява изразходването на средства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Вероятно утре Камелия Лозанова ще даде пресконференция, научи "Хоризонт".