Гърците даваха българите като пример за мизерстващи северни съседи. Но вече не е така - на фона на затворените банки и държава на прага на излизане от еврозоната, много хотели и ресторанти в Северна Гърция приемат плащания в български левове.

"Банкоматите в Солун свършиха парите и никой не може да изтегли дори и пет евро", коментира Румен Гълъбинов, български бизнесмен, цитиран от EUobserver.

Според икономиста и финансов консултант Румен Гълъбинов заведения в Северна Гърция вече спокойно приемат плащанията в левове.

Обяснението е просто - след като получат българска валута, собствениците отиват до Сандански, където обменя левовете за евро.

Освен българите, чуждестранните туристи, плащащи в евро, долари или швейцарски франкове, също придобиват все по-голямо значение за гръцкия пазар.

Дори и при най-оптимистичния сценарий след референдума в неделя, Гърция ще се нуждае от камиони с пари в брой, за да успее да рестартира икономиката си, посочва Гълъбинов.

По думите му, плащания в брой най-често се използват в малкия туристически бизнес, който е гръбнакът на гръцката икономика.

Гълъбинов прогнозира, че бизнесмени и обикновени вложители от Гърция все по-често ще пътуват до България, за да теглят пари от българските клонове на гръцките банки. Тези клонове работят според българското законодателство и не подлежат на капиталовия контрол на гръцкото правителство. 

Хиляди дребни гръцки предприемачи вече са мигрирали към България, където създават нови работни места. Но въпреки спада с 25% на брутния вътрешен продукт на Гърция през последните шест години, доходите на гърците все още са три пъти по-високи от тези на българите.