В някои от проверените домати, внесени от Йордания, е намерен пестицид, който освен в Европейския съюз е забранен и в самата Йордания. Това обяви в ефира на Дарик радио зам.-директорът на новата Агенция по безопасност на храните Тенчо Тенев. При проверка в началото на седмицата агенцията установи 400 тона йордански зеленчуци на борсата в столичния квартал „Слатина”, които са със съдържание на пестициди 10 пъти над нормата.

Във вторник консулът на Йордания у нас е уверил представителите на агенцията, че властите там ще стигнат до самия производител и ще го проверят. Днес се очакват последните резултати от пробите. Тенчо Тенев съобщи, че България е информирала вече Европейската комисия за случая, но подчерта, че не бива всички вносни зеленчуци от Йордания да се слагат под един знаменател, защото има и чисти проби и явно става въпрос за конкретен некоректен производител.

„При проби от 18 партиди до момента има резултати от 15 от тях. При шест партиди пестицидите са в норма и могат да бъдат пуснати за реализация на пазара. Останалите девет партиди, които имат наднормено съдържание на пестициди, а в някои има и пестициди, които са забранени в Европейския съюз, съответно няма да бъде разрешено да бъдат пуснати на пазара“, категоричен бе Тенев.

Той допълни, че има различни варианти и се водят разговори с вносителите дали ще връщат стоката там, откъдето са я взели, дали ще се унищожава. Има идеи да тя да престои десет дни в хладилните складове и да бъдат взети нови проби. Пестицид е откри в домати и той е десет пъти над нормата и е забранен за употреба в Европейския съюз, каза зам.-шефът на агенцията за храните. При разговора с консула на Кралство Йордания, той е обяснил, че този пестицид е забранен и там от седем години. Консултът е изненадан как така някой производител го е намерил и го е ползвал, коментира Тенев.

Във вторник е била уведомена и Европейската комисия, изпратена е нотификация и се очаква нейният отговор, каза Тенев. Европейската комисия е длъжна да уведоми всички страни членки, които пък ще си направят своите изследвания на такива зеленчуци, които има в тяхната страна.

„Искаме оттук нататък вносът на зеленчуци от Йордания да бъде контролиран от митниците, да бъдем уведомявани за всяка една пратка, ще вземаме проби от нея и едва при излизане на резултатите, които да показват, че зеленчуците са безопасни, ще бъде разрешавано да се реализират на пазара в България“, обясни зам. изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните.

На фона на откритите пестициди при вносните зеленчуци, родни производители признаха тази седмица, че в тази част от годината на пазара няма български домати. Причината – състоянието на този бранш, който без подпомагане от държавата не може да произвежда оранжерийни зеленчуци.

Български домати на пазара няма, а зеленчукопроизводството в последните 10-15 години бележи спад, очерта тенденцията Сапунджиев. Ето и кои са причините, които той посочи пред Дарик: „В този период от годината България може да произвежда оранжерийни зеленчуци. В резултат на поскъпването на енергията в последните години то започна да намалява като площи и производители. След влизането ни в Европейския съюз ние разчитахме много на справедливо разпределение на помощите от Европейския съюз.

Европарите стигат до нас, но в същия размер, в който стигат до всички останали земеделски производители. В нашето производство, което е ресурсоемко, това подпомагане почти не играе роля. Държавата трудно може да се намеси в момента, тъй като програмите за подпомагане на земеделските производители са приети и те траят през целия период, който свършва през 2013 година. Сега работим в посока да се случи нещо по-различно в следващия период. Това е скъпо производство, което се нуждае от подпомагане от държавата. В този вид, в който е сега – почти без подпомагане, то става нерентабилно в един момент и хората се оттеглят от него.“