До седмица се очаква да приключи проверката на Министерството на околната среда и водите по сигналите на екоорганизации и местни хора, свързани със строителството на мини ВЕЦ до самоковското село Мала Църква. Това съобщи в ефира на Дарик Николай Недялков – началник на отдел на „Натура 2000” в министерството. Жителите на Мала Църква се притесняват, че с проекта ще се разруши един от най-чистите райони, който граничи и с Национален парк „Рила”.

Според Александър Дунчев от Коалиция „Да запазим природата на България” в Мала Църква реално е нямало обществено обсъждане с участие на местните жители за това дали искат над селото да се строи малка ВЕЦ. Освен сигналите за незаконна сеч в района, природозащитниците изразяват съмнения доколко дадените разрешителни на фирмата-инвеститор гарантират запазването на природата в района. От организацията вече са сезирали екоминистерството и за застрашения вид риба – главоч, част от местообитанието на която е тъкмо в река Леви Искър.

Александър Дунчев от Коалиция „Да запазим природата на България” обясни: „По последни научни изследвания на Софийския университет, Билогическия факултет, е установена в поречието на Искър и притоците й една рядкя риба – главоч. По данни на международните организации за опазване на околната среда вероятно се явява и ендемичен вид с най-строга степен на защита, изчезващ вид. Тази река просто ще бъде пресушена в участъка над ВЕЦ-а”.

Началникът на отдел Натура 2000 Николай Недялков съобщи, че в екоминистерството тече проверка по сигналите във връзка със строежа на малката водна централа. „Заварват ни по време на стартирала проверка по повод тези сигнали за започнало строителство в района на Мала Църква и река Леви Искър. Можете да бъдете сигурни, че ако константираме някакви нарушения, всичко, което зависи от министерството в рамките на закона ще бъде направено. Може да се стигне и до там – да бъде спрян строежът до изясняване на цялата фактическа обстановка”.

Според Бойчо Лазев – един от жителите на Мала Църква хората са разбрали за строежа на ВЕЦ-а, едва след като техниката е тръгнала да копае в района. Принципно местните нямали нищо против строежа на централа. „Това са добри идеи, възможности за трудова заетост, за подобряване на инфраструктурата. Но смятаме, че е неподходящо избрано мястото. Не може най-хубавото, най-девственото кътче да го предоставят за изграждане на ВЕЦ. В долната част на реката има достатъчно места, вече се развива някаква дейност. Едно място, което можеше да се ползва за развитие на някакъв туризъм, да показва красотата на селото, след време ще бъде унищожено”.

Местните са притеснени, че заради започналото през август строителство вече са разрушени туристическите пътеки в района, които са превръщат в широк път за автомобили. „Това ще унищожи местността”, категорични са хората от Мала Църква.