Премиерът Бойко Борисов ще поиска да му бъде докладвано какъв е механизмът за добиване и търговия с дървесина у нас. В Свищов той се запозна с проблемите, пред които е изправена "Свилоза" АД при снабдяването на предприятието с дървесина. Свилоза АД среща трудности при доставянето на българска дървесина, затова прибягва до внос.

"Това е така заради преминаването на дървесината през посреднически фирми, както и заради нежеланието на държавните лесничейства да сключват дългосрочни договори с предприятията. Така сме принудени да участваме в стотици тръжни процедури, за да си осигурим годишното количество дървесина. Принудени сме и да внасяме, за да не спира производството ни", съобщи изпълнителният директор на Свилоза АД Михаил Колчев.

"В понеделник ще падат глави на горски. Не съм знаел, че съществува такъв проблем и ще разпоредя всичко да ми бъде разяснено в подробности от министъра на земеделието и от шефа на горите“, каза Борисов. Според ръководството на Свилоза АД е необходима промяна в посока окрупняване на стопанската дейност, свързана с добив и търговия с дървесина. Така на консуматорите на суровината няма да се налага да сключват договори с множество малки структури, които съответно предлагат и малки количества.

Премиерът бе в Свищов заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за откриването на пречиствателна станция в Свилоза АД и турбина за добив на енергия от биомаса. По време на церемонията бе подчертано, че предприятието е единственият производител на сулфатна избелена целулоза и продукти от нея и е пазарен лидер в сектора на Балканския полуостров.