Каква година – имаше бунтове в Лондон, Египет, Атина, Дамаск, Триполи... Според колумниста на MarketWatch Пол Феръл, това е предупреждение, че новото поколение по цялата планета е изпълнено с ярост заради високата безработица, нарастващата инфлация, загубените мечти – докато супер – богатите стават все по-богати.

Фитилът съска. Събудете се, преди бомбата да избухне в лицето ви“, драматизира Феръл. Според автора, бъдещето на Америка е застрашено от огнена стихия, която ще излезе от колективното несъзнавано на хората. „Загубихме моралния си компас. Саморазрушаваме се“ - пише той в известния финансов сайт.

Предупреждението не е просто крясък на черна врана. Не, самият Международен валутен фонд в изследванията си за кризите през 1929 г. и 2008 г. установи, че епохите, предшестващи големите кризи на стопанството на съвременния свят, демонстрират много общи характеристики.

Това са рязкото нарастване на неравенството в доходите и задлъжняването на домакинствата. И при Голямата депресия, и при Великата рецесия, доходите на бедните и на средната класа се стопяват и хората трябва да започнат да теглят кредити, за да поддържат стандарта си на живот.

Заедно с това богатите стават все по-богати, тъй като те отпускат парите на заем. По думите не на друг, а на МВФ, финансовата дерегулация и охлабените монетарни политики играят водеща роля за създаване на пазарните балони. Фондът също заявява, че неравенството и опитът на правителството не да реши, а да прикрие проблемите с неравенството, са решаващ фактор за пазарните кризи. „Намаляващата средна класа е симптом на кризата, това е нейна причина“.

Последиците от кризата днес ни плашат, но предстоят още по-лоши неща, твърди Феръл. Ние отказваме да приемем с умовете си неравенството между богатите и останалите 99% от хората. Богатите са като наркомани – повече никога не е достатъчно. Те не само че не мислят за другите хора, но не мислят и за съдбата на държавата. Такива са например тези, които са готови да саботират икономиката, но да не позволят Обама да бъде преизбран.

Те ни предлагат следния сценарий: неравенството да продължи да расте, трудовият пазар да замръзне, да настъпи втора рецесия, а инфлацията да излезе от контрол. Като всички наркомани, тези среди нито могат да видят, нито да променят саморазрушителното си поведение.

Затова, обложете с по-високи данъци супер богатите, и го направете преди останалите 99% да се надигнат за нова Американска революция, твърди Феръл.

Онзи 1 промил /една хилядна/, в който влизат най-богатите 300 000 американци, печели толкова, колкото 150-те милиона души, попадащи в „долната половина“ на населението според доходите им.

Безрботицата сред младите американци е 21%, а сред младите египтяни 25%. Режат се разходите за образование, повишават се данъците за работниците – докато пенсиите на старците са недосегаеми. И това ли не ви говори за нищо?

А би трябвало да ви говори, че назрява нова революция, която ще избухне внезапно и непредвидимо и ще направи от САЩ „страна от Третия свят“. Задават се революция, класова война, пазарен срив, икономически колапс, нова депресия.

Докато Бен Бернанке удължи безплатния обяд за супер – богатите до 2013 г. с нулевите си лихви, един от пет американци е безработен или само частично зает. Едно от девет семейства не може да покрие минималните плащания по кредитните си карти. Една от осем ипотеки завършва с изземване на имота. Един от осем американци получава социални помощи под формата на купони за храна. Американската мечта се превръща в кошмар. Затова се събудете.