През 1983 г. Съветският съюз пуска два ядрени реактора в Украйна. Три години по-късно, единият от тях, в Чернобил, се запалва и изпуска огромни количества радиоактивни частици в атмосферата - катастрофален инцидент, който се превърна в най-голямата ядрена авария в Европа.

Другият реактор, построен по същата технология, която позволява уранът от него да се използва в ядрени бойни глави, продължава да е в експлоатация, въпреки че всички индикации сочат, че трябва да бъде спрян, пише Ирина Холовко в The Project Syndicate.

Удължаването на експлоатацията не би било възможно без финансовата подкрепа от европейските данъкоплатци, предоставена чрез Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската общност за атомна енергия /Евратом/, като част от програмата за "подобряване на сигурността" на стойност 600 милиона евро.

Напук на Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст, споразумението за заема от ЕБВР е сключено без каквито и да е консултации с европейските съседи на Украйна. Така експлоатационният срок на реактора е удължен до 2023 г.

Но, според всеобхватно проучване публикувано миналия месец от Националния екологичен център на Украйна, това решение е дълбоко погрешно. В действителност реакторът има опасни недостатъци, като износване в някои области, което вече надвишава допустимите нива с коефициент от десет. Тези структурни проблеми могат да доведат до ядрена авария, включително изхвърляне на радиоактивни частици.

И това не е изолиран случай. Още три ядрени мощности в Украйна в момента работят с удължени експлоатационни срокове. А 9 ще достигнат края експлоатационните си животи в следващите пет години. От тях две централи трябва да бъдат спрени до три седмици, ако срокът им на работа не бъде удължен от Международната агенция за ядрена енергия.

При това всяко модернизиране на украинските АЕЦ трябва да бъде финансирано от ЕС или САЩ.

На този фон не трябва да забравяме и гражданската война в Украйна, която създава допълнителни рискове. Страната получава над половината от потребяваната електроенергия от АЕЦ, които се захранват с руско гориво.