Ново проучване в областта на ефективността на една от водещите ваксини срещу грип не намира никакви доказателства, че тя по какъвто и да е начин ограничава разпространението на грипния вирус или усложнения като пневмония.

 

Правителствата харчат милиарди долари за да се запасяват с антивирусното лекарство Тамифлу, на компанията Roche Holding Ltd. То се използва за лечение на грип, както и за предотвратяване на сезонни грипни епидемии.


Ново проучване, проведено от неправителствената организация Cochrane Collaboration - глобална мрежа от учени в областта на здравеопазването, публикувано днес в British Medical Journal - не поставя под въпрос способността на лекарството за лечение на симптоми на грип.

 

Но и не намира индикации за ефективността на медикамента при спиране на разпространението на грипния вирус или намаляване на усложненията от него - двата ключови компонента за борбата срещу епидемиите.


САЩ харчат годишно около 1.3 милиарда щатски долара за разработването и складирането на антигрипни средства. А Великобритания харчи около 707 милиона щатски долара само за Тамифлу, според данни на британска парламентарна комисия.