Декларираме своята решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, се казва в общата декларация, направена от президента Росен Плевнелиев, Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан, Николай Бареков, Радан Кънев, управителят на БНБ Иван Искров и премиерът Пламен Орешарски. Консенсусът беше постигнат след продължили над 4 часа прегорои.

Парите на гражданите и фирмите в банките са сигурни и гарантирани, като вложителите могат да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си. Но ако реши да тегли, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс.

Международните пазари ни вярват. Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана. Няма основание и няма причини да се поддаваме на паника.

Валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1.95583 български лева са и ще бъдат равни на 1 евро, докато сменим българския лев с евро, обяви президентът.