Сделка с кредиторите ще има в понеделник, това заяви финансовият министър на Гърция, Янис Варуфакис.

Пред гръцката обществена телевизия, възродена от правителството на СИРИЗА, Варуфакис коментира, че кредиторите изнудват Гърция със спирането на спешната ликвидност за банковата система на страната, за да накарат избирателите да гласуват с "Да" на референдума в неделя.

"Това е мрачен момент за Европа. Те затвориха нашите банки с единствената цел да изнудват и за какво? За да получат "да" на вота за едно неустойчиво решение, което ще бъде лошо за Европа", категоричен е Варуфакис.

Той добави, че Гърция и кредиторите вече са "много близо" по въпросите за реформите, но трябва да преговарят още по темата за устойчивостта на гръцкия дълг.

Правителството е готово да приеме мерките за строги икономии, ако бъде уреден въпросът за дълга и съществува перспектива за икономическо развитие на страната, заяви Варуфакис.

По думите му правителството на СИРИЗА може да подаде оставка, ако на референдума в неделя по-голяма част от избирателите подкрепят приемането на условията на кредиторите.

Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас също призова избирателите да гласуват в неделя против плана за икономии, предложен от кредиторите.

Според Ципрас гласуването с "не" няма да доведе до излизане на Гърция пот еврозоната, а ще даде на правителството много по-силна позиция в преговорите с кредиторите от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.