Върховният административен съд в петчленен състав потвърди решение от м. декември 2009 г., с което Комисията за защита на конкуренцията санкционира ЕТ «Вени Травел-Венелина Рачева», гр. Русе, за нарушение по чл. 35, ал. 3 от ЗЗК.

 

Производството на КЗК установи, че през октомври 2007 г. и април 2008 г. ответникът е регистрирал три домейна - www.nedatur.com; www.nedaturs.com; www.nedatour.com - изключително сходни с www.nedatours.com на искателя «Неда Турс» ЕООД, гр. Русе.

 

Съдът споделя извода, че характеризиращата дума "Неда" (neda) представлява собствено име, което традиционно не се използва в сферата на туристическия бизнес, за да може употребата му да се приеме за обичайна или очаквана и от други лица, опериращи на съответния пазар. Фактът, че тя не е отличителна за "Вени Травъл", а безспорно е такава за "Неда Турс" е достатъчен, за да се приеме обосновано предположение за съзнателно действие за заблуждение.

 

ВАС определя, че за наличието на нарушение не е необходимо доказване на реално увреждане на искателя, а е достатъчно само установяването на заблуда или потенциална възможност да настъпи такава.

 

Според съда съответстващата санкция за това нарушение е 2280 лв. или 3% от оборота на дружеството за финансовата година, предхождаща нарушението.

 

КЗК напомня, че въз основа на всяко влязло в сила решение на Комисията, на основание чл. 104 от Закона за защита на конкуренцията, всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях, имат право да подадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.