Върховният административен съд прекрати дейността на транспортната компания "Юбер". Така на практика беше потвърдено решението на Комисията за защита на конкуренцията, която се произнесе за прекратяване на нелоялната конкуренция от страна на фирмата.

Компанията е лишена от правото си да работи на българския пазар, докато не приведе дейността си в съответствие с изискванията на законодателството, съобщава БНР.

 

Към този момент оттам твърдят, че не изпълняват превозвачески функции, не плащат данъци и не спазват ограниченията за възрастта и цвета на автомобилите, които използват, както и задължителните изисквания за застраховката "Гражданска отговорност", припомниха от КЗК.

 

При проверка антимонополният орган наложи няколко санкции от по 50 хиляди лева на двете дружества на компанията у нас.

 

Според съда няма пречка предприятията да осъществяват планираните инвестиции в страната, но при спазването на националното законодателство.

 

Преди 2 месеца КЗК санкционира двете фирми, които предлагат у нас услугата за превози "Юбер" - холандските Uber BV и Rasier Operations, с общо 200 хиляди лева. На тях им бяха наложени по една глоба за нелоялна конкуренция от 50 хиляди лева и по една санкция за 50 хиляди лева за това, че са отказали съдействие по време на проверките. Двете компании поискаха от ВАС да преустанови незабавното изпълнение на решението. Сега съдът отхвърли техния иск.