Причините, поради които политико-икономическият кръг на ДПС, както и политици от други партии, които го поддържат, се обърнаха срещу мене, мобилизирайки целия държавен апарат срещу КТБ АД, са комплексни. Това каза бившият собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев пред Novinite.bg.

Банкерът все още е в Сърбия, където чака екстрадиция заради обвиненията за източване на банката, която беше поставена под специален надзор през юни.

"Бих искал да изтъкна за пореден път, че фирми, които се ползват с протекциите на определени политици, имат интерес да стопят дълговете си в КТБ АД. Освен това, подчертавал съм неведнъж, че много български политици считат себе си за недосегаеми - злоупотребяват със служебното си положение, за да изискват лични облаги. През март тази година започнаха да ме изнудват да прехвърля част от "Виваком", заплашвайки ме, че ако това не се случи, ще има фатални последствия", разказва банкерът.

По думите му през последните шест месеца наблюдаваме тези последствия. ​КТБ АД стана жертва на поредица от институции -  правораздавателната система, БНБ, Националната агенция по приходите, Българската банка за развитие, службите за сигурност, категоричен е Василев. 

Според него непремерените изказвания на магистрати са основната причина за създаването на паника у вложителите и последващата вълна от масови тегления от банката.

"Връх на арогантността и доказателство за силната политическа зависимост на прокуратурата беше отказът да се разследва мой сигнал срещу изнудване от депутата от ДПС Делян Пеевски от май 2014 г., заявява Василев.

"За мене Пеевски е един от видимите инструменти, употребени за реализацията на плана, но имената на сценаристите тепърва ще излизат в хода на делата пред съда. КТБ АД беше нападната, защото се противопоставих на политическия модел в България и отказах да бъда изнудван от водещите политически партии в страната", заявява Цветан Василев.