Очаква се днес да стане ясно кои от шефовете на държавните предприятия от системата на Министерството на икономиката и енергетиката ще бъдат освободени. В края на миналата седмица министър Асен Василев освободи директора на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов, предава Нова телевизия.

Тогава министърът обяви, че общо 23-ма души по високите етажи на 13 дружества ще се сбогуват с постовете си.

23-мата с червени картони са от 13 дружества. С постовете си ще се сбогуват не само директори от сектора на енергетиката. Министър Асен Василев обяви, че промени се готвят в Българския енергиен холдинг. Не конкретизира дали директора на холдинга Михаил Андонов ще бъде освободен. Както и дали с него ще си отиде директора на ЕСО Иван Йотов.

Повод за кадровите промени в енергийните дружества станаха необоснованите, според министъра, искания за поскъпване на тока. Чуха се искания за 20 процентно вдигане на цените. Според Асен Василев, дружествата първо е трябвало да помислят от кои разходи да отрежат, преди да дават подобна заявка за поскъпване. Поставено беше и изискването да се направи преструктуриране и в БЕХ и в ЕСО, за да се намалят харчовете на дружествата.