Най-голямата енергийна компания в северна Ирландия, Power NI, ще вдигне сметките за ток на домакинствата, които снабдява, с 18%. Новата ставка влиза в сила от 1 юли, съобщава BBC и изчислява, че това означава по 90 паунда годишно върху сметката за ток на всяко домакинство. Със същото повишение ще се увеличат разходите за ток и на малките бизнеси и фермерите.

 

Изпълнителният директор на Power NI Стивън Къли коментира, че съжалява за това покачване на цената, като обяснява, че то е отговор на покачващите се цени на горивата в световен мащаб. Това са процеси, върху които компанията няма контрол и в този смисъл е обречена да се съобразява.

 

"Моментът никога не е подходящ за вдигане на цените и това е нещо, което правим с неохота", казва Къли, цитиран от BBC. Той припомня, че през миналата година компанията успя да намери резерви, благодарение на които цената на тока е била по-ниска спрямо тарифите на други доставчици през миналата година. Къли дава надежди, че дружеството продължава да търси възможности за намаление на цените и бързо ще пристъпи към такова веднага щом обстоятелствата го позволят.

 

Настоящото увеличение е одобрено от енергийния регулатор, който изтъква, че дава съгласие за подобни действия само след внимателен анализ на това дали подобно увеличение не е неизбежно. Регулаторът обръща внимание, че Power NI е силно зависима от изкопаемите горива, което прави цените изключително чувствителни на покачването на цените на горивата на едро на международните пазари.

 

"Има и други доставчици на пазара и силно насърчавам потребителите да се огледат за оферти", коментира Шейн Линч от енергийния регулатор.

 

От асоциацията на търговците на дребно изразяват безпокойство, че вдигането на цената се случва в регион, който е силно зависим от малките бизнеси, които ще бъдат пряко засегнати от увеличението на цената на тока. Индустрията вече страда от 30% свиване на маржовете на печалба и твърди, че не е прехвърляла разхода към крайните потребители.