Увеличаването на минималната работна заплата трябва да става по браншове, заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя призна, че повишената инфлация през последните месеци удря по най-слабо платените слоеве от обществото - хората, работещи на минимална заплата, и пенсионерите.

Според нея, преди да се пристъпи към повишаването на минималната работна заплата трябва да се изчисли колко това ще струва на бюджета и преди всичко на бизнеса – малък и среден, може ли той да го понесе.

Стоянова е против административното налагане на увеличаването на минималната заплата. Тя трябва да се вдига по браншове, а не за всички. Този подход се предлага, защото някои от отраслите вече са излезли от кризата и могат да си позволят това, а други не.

Стоянова коментира и данните, че заплатите и пенсиите ще бъдат замразени до 2013 г. Тя уточни, че тази прогноза се базира на ръста на икономиката и БВП, всяко едно ускоряване на растежа ще доведе до увеличаване на заплатата.

"Много от браншовете, които са намерили мястото си в новата икономическа ситуация, по-рано ще вдигнат заплатите. И това вече е факт", констатира Стоянова.

Тя посочи като най-голям успех на страната, особено в ситуацията на тежка криза, запазването на ниските данъци. "Това, че България успя да запази ниските данъци по време на криза е един безспорен успех.

У нас се изземва само 35% от БВП, което е твърде ниско. Това е един от основните стимули за развитие на частния бизнес. Трябва да продължим усилията, за намаляване на регулациите от страна на държавата", заяви Стоянова.

Според нея това не означава да се намалят контролните функции на държавата. "За да се намали сивият сектор, той трябва да се контролира. Намалявайки контрола, няма как да се справим с него", добави тя. /БГНЕС/