Социалният министър Хасан Адемов обясни, че се обмисля вдигане на осигурителните вноски през следващите години с цел по-добро балансиране на държавното обществено осигуряване.

"Това обаче ще се случи при икономически ръст в страната", коментира още д-р Адемов. Повече за идеите на кабинета в областта на пенсионната реформа и промените в осигурителната система.

Трябва да има мерки, които да стабилизират приходната част на бюджета. Световната банка съветва страната да се опита да увеличи осигурителната вноска през следващите години, когато това е благоприятно, каза министърът.

"Не казвам, че това трябва да се случи следващата година, но в условия, в които се надяваме през 2014 и 2015 година да има достатътчно сериозен ръст на икономиката, на приходите в осигурителната система да се опитаме да балансираме бюджета на ДОО постепенно дали  с един или два процента", обясни Адемов. Той призна, че това е неблагоприятна мярка и за работниците и служителите, и за бизнеса, но по думите му ако искаме да се стабилизира бюджетът на ДОО, няма как да се мине без тези мерки.

Досега предприетите мерки са били в посока намаляване на приходите и увеличаване на разходите и сега резултатът е ясен - дефицит в системата, каза Адемов.