Два месеца след като намали праговете за провеждане на обществени поръчки, парламентът одобри на първо четене поправки в закона, с които отново се завишават минималните стойности за задължително провеждане на процедурите по обществени поръчки. Предвижда се обществени поръчки да има при строителство на стойност над 264 хил. лева без ДДС.

Само преди около два месеца с последните изменения на закона този праг беше намален, съответно на 240 хил. лв. без ДДС. С промените се увеличава прагът за провеждане на обществени поръчки за доставки, услуги и конкурси от 60 хил. лева на 66 хил. лева. При стойност на строителството от 60 до 264 хил. лева възложителите няма да бъдат задължени да провеждат процедури за обществени поръчки, но трябва да спазват разпоредбите за подготовка на конкурс за проект.

Отпада изискването за провеждане на обществена поръчка, както и конкурс при стойност на строителството под 60 хил. лева, а не под 45 хил. лева, както беше досега. По време на кратката дискусия председателят на икономическата комисия Мартин Димитров от СДС възрази срещу тази част от поправките, които превръщат шефа на КЗК Петко Николов във „властелин на обществените поръчки".