Главният изпълнителен директор на Barclays Антъни Дженкинс обяви, че е бил принуден да увеличи бонусите на служителите, заемащи ръководни длъжности в банката, след като хората на стотици ключови постове в инвестиционното поделение в САЩ са напуснали и той се е уплашил, че дружеството може да попадне в "спирала на смъртта". 

Разкривайки причините, довели до решението за увеличаване на бонусите с 200 милиона паунда през 2013 г., въпреки пада на печалбите на Barclays, Дженкинс посочва, че е трябвало да действа, за да предотврати щети за инвестиционното поделение, пише The Telegraph. 

Смята се, че близо 700 служители са напуснали, докато делът на оставките на мениджъри почти се е удвоил, до 10%, след като Barclays намали бонусите през 2012 г. 

Така през миналата година броят на служителите, получили възнаграждения над 1 млн. паунда, е нараснал до близо 500, като повече от половината от тях работят в САЩ. Неколцина дори са взели по над 5 млн. паунда. 

Според Дженкинс, без повишаването на бонусите, бизнесът е щял да започне да се свива и все по-малко клиенти и служители са щели да бъдат привлечени от Barclays. 

"Можеше да се стигне до нещо като спирала на смъртта. Нашата марка щеше да се влошава и много бързо щяхме да се превърнем от първостепенен във второстепенен играч. Трябваше да защитим франчайза".