Вече има фалити на аптеки, съобщи в интервю за Агенция “Фокус” председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

В момента аптеките в България са около 3700. От тях около 500 държат 5% от пазара, което означава, че са на практика на ръба на фалита. Това означава, че са фалирали – не знам дали са го разбрали. Не са само тези 500. Има и други, които в малко по-дългосрочен план, ще се затворят със сигурност. Аптеките не могат да работят без надценка. Който икономически гений го е измислил това нещо с позитивния списък, трябва да ходи на преглед. Наистина е пълно безумие това, коментира още Костов.

Проблемите на аптеките в момента са във връзка с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. С тях се забранява на аптеките да продават детски храни. На дрогериите се разрешава да продават лекарства, за които не се изисква рецепта и се позволява на лекарите да продават ваксини.

На детските храни пазарът като цяло е около 50 млн. лв., от които аптеките държат около 40%, т.е. около 20 млн. лв. годишно. Пазарът на ваксините, който губим, е около 12 млн. – 13 млн. лв. годишно. За пазара на ОТС-продуктите не мога да кажа в момента, но той е в пъти по-голям. Както казах проблемите са цял списък, обясни Костов.

От друга страна за голяма част от лекарствата в позитивния списък не е предвидена нито една стотинка надценка, а за другата част тя е по един лев на изпълнена рецепта.